Starten als zzp’er of freelancer

Het carrièreperspectief van de civiel ingenieur is op dit moment erg goed: er wordt flink geïnvesteerd in de openbare ruimte. Naast veel nieuwe civieltechnische projecten zijn er ook projecten die nodig zijn voor het benodigde onderhoud of de vervanging. Daardoor is de vraag naar civieltechnisch personeel groot. Steeds vaker zien we dat organisaties hun vacatures invullen met de inzet van flexibel personeel. Dat gebeurt vaak op basis van een detacheringsovereenkomst of met de inzet van zzp’ers en freelancers. Dit biedt juist mooie kansen voor de civiel ingenieur! Als zelfstandig ondernemer is het bijvoorbeeld belangrijk dat je meerdere opdrachtgevers hebt. De projectmatige aanpak binnen de civiele techniek leent zich hier uitstekend voor. Je kunt telkens een nieuwe opdracht voor een andere opdrachtgever uitvoeren. Het is ook mogelijk om meerdere opdrachten voor verschillende opdrachtgevers tegelijk uit te voeren. Dit laatste is natuurlijk de ideale situatie.

Wil je naast je huidige dienstbetrekking parttime-ondernemen? Dat kan natuurlijk ook. Met de zekerheid van je huidige baan kun je heel goed als zzp’er of freelancer een interim klus in de civiele techniek uitvoeren. Kortom: kansen genoeg en de mogelijkheden zijn legio. Denk je erover na om jezelf op zzp-basis te verhuren en wil je weten hoe? Lees dan vooral verder.

De rechtsvorm: eenmanszaak of besloten vennootschap?

Een zzp’er of freelancer neemt op zelfstandige basis opdrachten aan voor een bepaalde tijd. Vaak kiest de startende ondernemer de eenmanszaak als officiële rechtsvorm vanwege de fiscale voordelen die deze rechtsvorm biedt. Zo kun je onder voorwaarden gebruik maken van startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Een eenmanszaak is heel snel op te richten en biedt meer fiscale voordelen ten opzichte van een besloten vennootschap. Daarom heeft de eenmanszaak vaak de voorkeur boven de besloten vennootschap bij startende ondernemers. Wordt het ondernemersrisico groter en is het fiscale voordeel van de eenmanszaak niet meer aanwezig, dan is de stap naar de besloten vennootschap logisch.

Voordelen zelfstandig ondernemerschap

  • Vrijheid: je bent vrij om je werktijden in te delen.
  • Vrijheid: je kiest zelf je opdracht.
  • Het is eenvoudig en goedkoop om als eenmanszaak te starten (EUR 50,00 inschrijfvergoeding en EUR 15,00 voor het uittreksel, mocht je deze meteen mee willen nemen).
  • De fiscale voordelen en aftrekposten van de eenmanszaak (onder bepaalde voorwaarden).

Overzicht fiscale voordelen

Meer informatie over de fiscale voordelen vind je onder andere op de site van Het Ondernemersplein. Je vindt hier ook de voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen.

Hoofdelijke aansprakelijkheid eenmanszaak

Waar je zeker rekening mee moet houden is de hoofdelijke aansprakelijkheid van de eigenaar, zowel zakelijk als privé. Let daarom op als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd of trouwplannen hebt. Jouw partner is namelijk ook aansprakelijk voor eventuele schulden en dat kan hem of haar ‘raken’. De regels ten aanzien van het huwelijksvermogensrecht zijn in 2018 veranderd. Meer informatie vind je op de site van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie: Samen Verder. We raden onze (startende) civieltechnische professionals overigens aan een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Goed voorbereid van start

We zijn er gewoon eerlijk in: starten als zelfstandig ondernemer brengt meer met zich mee dan starten in loondienst. Je kunt je hierop echter goed voorbereiden. Wij helpen je daar graag bij! Onze kennis en persoonlijke ervaring op het gebied van zelfstandig ondernemerschap zijn jouw basis om veilig te starten en succesvol te zijn als zzp’er in de civiele techniek.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Wil je weten wat jouw kansen en mogelijkheden zijn om als zzp’er of freelancer te starten in de civiele techniek? Bel of mail ons voor een gratis en persoonlijk adviesgesprek: 072-8200333 of startersadvies@hetprojectbedrijf.nl.

Meer startersinformatie lezen?

Wil je meer informatie over het starten als zzp’er of freelancer? Bekijk dan onze pagina: zzp-startersinformatie en tips. Deze informatie werken wij regelmatig bij, zodat jij altijd goed op de hoogte bent en goed voorbereid van start kunt gaan. Neem gerust een kijkje!


Op zoek naar werk?

Zoek jij werk in de civiele techniek of ben jij zzp'er of freelancer en zoek je een nieuwe opdracht? Schrijf je dan vrijblijvend in en bespreek met ons jouw mogelijkheden.

Open chat
Kunnen we je helpen?
-> Klik op de WhatsApp-knop en stuur je bericht. Wij reageren zo snel mogelijk op je bericht.
Powered by