ZZP-startersinformatie en tips

Naast ons persoonlijk zzp-startersadvies bieden we via deze pagina handige tips aan de startende zzp’er: een soort checklist om goed voorbereid van start te gaan. Deze checklist is op een aantal punten toegespitst op de civiel ingenieur die als zelfstandig ondernemer wil starten. Toch is deze informatie zeker toepasbaar voor elke startende zzp’er.

Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt en aangevuld met nieuwe zzp-startersinformatie, aandachtspunten en tips. Wij weten veel, maar niet alles. Heb jij tips of andere zaken die op deze pagina ontbreken? Geef ze aan ons door! Bel of mail ons: 072-8200333 of info@hetprojectbedrijf.nl

Tips en aandachtspunten

 • Kies een leuke, duidelijke en onderscheidende handelsnaam, eventueel voorzien van een sterke pay-off om te laten zien waar je bedrijf voor staat. Meer informatie over de keuze en het gebruik van een handelsnaam vind je op de website van de Kamer van Koophandel.
 • Laat eventueel een logo of huisstijl voor je bedrijf maken, of doe dit zelf. Denk ook aan de kleuren die je wilt gebruiken. De infographic op de website van Visual.ly laat zien welke kleur een bepaalde emotie oproept. De kleuren van Het Projectbedrijf zijn oranje en paars ;-).
 • Denk na over je bedrijfsomschrijving. De Kamer van Koophandel en de Belastingdienst zullen hiernaar vragen. Een mooie omschrijving is voor de startende civiel ingenieur kan zijn: projectmanagement en advies op het gebied van civiele techniek, of civieltechnisch adviesbureau. De bedrijfsomschrijving staat niet voor altijd vast: je kunt je bedrijfsomschrijving dus altijd aanpassen naar de activiteiten die je uitoefent.
 • Maak een (globale) inschatting van je omzet en kosten. Dit heeft de Kamer van Koophandel nodig bij de inschrijving van je bedrijf in het handelsregister en de aanmelding bij de Belastingdienst: de gezamenlijke intake. Dat scheelt je een (digitaal) bezoek aan de Belastingdienst!
 • Open een zakelijke rekening. Voor een goed en snel overzicht is het handig om zakelijk betalingen en ontvangsten gescheiden te houden van privé. Dit vergemakkelijkt je bedrijfsadministratie. De tarieven voor het hebben van een zakelijke rekening verschillen sterk. Goed shoppen is ons advies.
 • Denk aan een zakelijk telefoonabonnement. Ook hier is ons advies: kijk goed naar de tarieven en voorwaarden van de verschillende aanbieders.
 • Heb je al een leuk visitekaartje?
 • Wees vindbaar voor je klanten. Ons advies is: maak een website voor je bedrijf, of laat er een maken. Je bedrijfswebsite is tevens een mooie landingsplek voor je klanten waarop je goed kunt laten zien wat jij te bieden hebt. Met ‘Google mijn bedrijf‘ is jouw bedrijf beter te vinden door potentiële klanten. Een ouderwetse advertentie in een weekblad of zondagskrant zorgt voor meer zichtbaarheid van je bedrijf.
 • Sluit een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af. Dit is niet verplicht, maar raden we wel aan.
 • Sluit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af. Ook dit is niet verplicht.
 • Laat je adviseren over de arbeidsongeschiktheidsverzekering. De kosten van een dergelijke verzekering verschillen per verzekeraar. Welke risico’s loop je wanneer je door omstandigheden je werkzaamheden niet kunt uitoefenen? Wat kun je zelf opvangen?
 • Denk nu al na over je pensioen. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter. Dit kan bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering, de Fiscale Oudedagsreserve of gewoon ‘old school’: door te sparen.
 • Houd rekening met de inkomstenbelasting, bouw hiervoor een buffer op.
 • Houd rekening met de BTW: indien van toepassing.
 • Hoe ga je je boekhouding doen. Zelf? Of is het handiger om een boekhouder of accountant in de arm te nemen zodat je zelf meer tijd hebt om te ondernemen?
 • Wil je aanspraak maken op zelfstandigenaftrek? Houd dan goed je uren bij. Een handig softwarepakket helpt altijd.

Schijnzelfstandigheid – Wet DBA

Al jaren is het onderwerp schijnzelfstandigheid (of verkapt dienstverband) een hot item voor zzp’ers en freelancers. De overheid heeft tevergeefs diverse wetten ingevoerd om duidelijkheid te geven over de vraag of iemand echt een zelfstandig ondernemer is of eigenlijk ‘verkapt’ in dienst is.
Vanaf 1 mei 2016 geldt de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie). Omdat ook deze wet geen duidelijkheid brengt, is de handhaving op deze wet uitgesteld tot minimaal 1 januari 2020. Zzp’ers en freelancers hoeven tot 1 januari 2020 niet bang te zijn voor eventuele boetes, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid. Momenteel werkt de overheid aan een nieuwe wet. Deze wet zal definitief duidelijkheid moeten bieden over de onderwerpen dienstbetrekking, (schijn)zelfstandigheid en gezagsverhouding. Wij volgen dit onderwerp voortdurend en passen onze site regelmatig aan op de laatste ontwikkelingen. Meer informatie vind je op de site van de Kamer van Koophandel. Op 10 december 2018 ontvingen wij van de Belastingdienst de definitieve beoordeling van onze Overeenkomst van Opdracht. Volgens deze beoordeling leidt het werken volgens deze overeenkomst tot ‘werken buiten dienstbetrekking’. De Belastingdienst heeft de beoordeling geregistreerd onder nummer: 90720188337410. Dit geeft -onder voorbehoud- zekerheid voor de opdrachtgever, opdrachtnemer en inlener.

Checklist zelfstandig ondernemerschap Kamer van Koophandel

Voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel en aanmeldt bij de Belastingdienst raden wij je aan deze checklist door te lopen om te bepalen of je ondernemer bent. Soms is het niet eenvoudig om te bepalen of je ondernemer bent. Neem gerust contact met ons op. Dan nemen we samen jouw situatie door.

Inschrijving bij Kamer van Koophandel

Als je besluit om als civieltechnisch zzp’er of freelancer te starten, schrijf je je eenmanszaak in bij de Kamer van Koophandel. Hoe je dit precies doet, vind je op de site van de Kamer van Koophandel.
De belangrijkste voorbereidende handelingen vinden via de site van de KvK plaats. De formulieren vul je online in. Vervolgens maak je een afspraak bij een kantoor van de KvK bij jou in de buurt om alles te formaliseren en je te legitimeren.

Pensioen opbouwen als zelfstandig ondernemer

Zelfstandig ondernemers zijn niet verplicht een pensioen op te bouwen. Toch is het goed om in een vroeg stadium van je ondernemerschap na te denken over je oudedagsvoorziening.

Hoeveel pensioen heb je nu opgebouwd?

Een goede start is om vast te stellen bij welke pensioenfonds(en) je nu pensioen hebt opgebouwd. Dat kan via de site van Stichting Pensioenregister: www.mijnpensioenoverzicht.nl. Vervolgens beoordeel je wat voor jou een acceptabel pensioen is. Kortom: als je weet wat je op een gegeven moment hebt opgebouwd, weet je wat je nog nodig hebt om tot je gewenste pensioen te komen.

Waar kan ik mijn pensioen opbouwen?

Verschillende organisaties bieden zzp’ers en freelancers de mogelijkheid een pensioen op te bouwen of een bestaand pensioen aan te vullen. Belangrijk aandachtspunt is hoeveel geld je per jaar kunt én fiscaal mag reserveren voor je pensioenopbouw. Met deze handige én onafhankelijke online rekentool bereken je zelf hoeveel geld je per maand opzij moet zetten voor je oudedagsvoorziening. Meer informatie vind je op de site van het NIBUD.

Vraag persoonlijk advies bij een financieel adviesbureau

Er zijn natuurlijk meer manieren om je toekomstige inkomen te regelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • de (Fiscale) Oudedagsreserve
 • lijfrenteproducten
 • koopsomproducten
 • bankspaarproducten
 • indien van toepassing: overwaarde op je woning

De fiscale en financiële situatie verschillen sterk per persoon. Verder zijn er enorm veel aanbieders van verschillende soorten pensioenproducten. Onze specialiteit en passie ligt bij de civiele techniek. Daarom kunnen (en mogen) wij geen uitgebreid financieel maatwerkadvies geven. Voor een goed persoonlijk advies verwijzen wij je naar een financieel adviesbureau.

Tip! Klein pensioen laten afkopen

Als je bij een pensioenfonds een klein pensioen hebt opgebouwd dan kun je onder voorwaarden een aanvraag indienen om dit potje af te kopen. Voor sommige pensioenfondsen is het namelijk te duur om voor een klein bedrag aan toekomstige pensioenuitkeringen, jarenlang dit ‘potje’ te beheren. Het is dan goedkoper om je pensioen nu af te kopen. Dat kan interessant zijn maar let op: afkoop van een klein pensioen zorgt (eenmalig) voor een hoger inkomen. Dit kan invloed hebben op de fiscale toeslagen die je eventueel ontvangt. Meer informatie lees je op de site van de AFM.

Webinar Starten als zzp’er

Via de site van het Ondernemingsplein kun je de gratis webinar bekijken over het starten als zzp’er. Houd er wel rekening mee dat de informatie over de wet DBA in deze webinar verouderd kan zijn.

Nuttige sites over zelfstandig ondernemerschap, de zzp’er en freelancer

Op internet is veel informatie te vinden over het starten van je eigen bedrijf. Voor jouw gemak hebben wij een selectie gemaakt van de sites die de meest relevante informatie bieden.

In loondienst, gedetacheerd of als zelfstandig ondernemer: Het Projectbedrijf helpt je graag bij je start en aan je eerste opdracht!


Op zoek naar werk?

Zoek jij werk in de civiele techniek of ben jij zzp'er of freelancer en zoek je een nieuwe opdracht? Schrijf je dan vrijblijvend in en bespreek met ons jouw mogelijkheden.

Open chat
Kunnen we je helpen?
-> Klik op de WhatsApp-knop en stuur je bericht. Wij reageren zo snel mogelijk op je bericht.
Powered by