Inschrijven

Jurre Schieving, Jurre Schieving, Kennisambassadeur Smart CitiesKennisambassadeur Smart Cities

HPB KennisHub heeft als missie om gemeenten, provincies, waterschappen en andere overheden te helpen onze leefomgeving duurzaam, klimaatadaptief en als smart city in te richten. Jurre Schieving is één van de kennisambassadeurs van de KennisHub en kan je alles vertellen over de Smart Cities, Big Data, ofwel de Digitale Transformatie en hoe jouw organisatie kan inspelen op de kansen die hieruit voortkomen. Jurre vertelt:

Smart cities, big data, internet of things, de digitale transformatie……. veel mensen zijn nog in de veronderstelling dat dit modewoorden zijn. Het tegendeel is echter waar. Deze begrippen zijn de status van nieuwe trend al lang en breed gepasseerd. Sterker nog, ze zijn ‘here to stay’. Dat betekent dat je hier vroeg of laat als bedrijf, organisatie en/of persoon mee te maken krijgt. Wacht niet tot de trein, genaamd digitale transformatie, voorbij is gereden, maar spring op deze trein. Alleen dan ben je goed voorbereid op de toekomst.

Datagedreven werken levert veel op

Ik moet toegeven dat dit is vaak makkelijker gezegd is dan gedaan. Het is best ingewikkelde materie, maar waar een wil is, is een weg. Wat mij opvalt is dat overheidsinstellingen en aan de overheid gelieerde organisaties niet voorop lopen als het gaat om de digitale transformatie. Hierdoor wordt de kloof tussen overheid en bedrijfsleven groter. Ditzelfde geldt ook voor de kloof tussen overheid en burgers. Dat is een gemiste kans, want datagedreven werken levert je niet alleen als bedrijf, maar ook als (semi)overheidsinstelling veel voordelen op. Die maak ik graag inzichtelijk.

De kansen van Big Data

Vergis je niet in de hoeveelheid data die je elke dag als organisatie verwerkt. Deze ‘big data’ bevat een schat aan informatie. Deze informatie kun je transformeren naar waardevolle informatie om je dienstverlening naar jouw klant te optimaliseren. Daarnaast kun je deze informatie gebruiken voor marketingdoeleinden, wetenschappelijk onderzoek, het verbeteren van processen, het maken van efficiencyslagen, et cetera. De mogelijkheden zijn legio.

Smart Cities

Opkomend fenomeen zijn de ‘smart cities’. Wikipedia omschrijft een smart city als volgt: ‘Een slimme stad (smart city) is een stad waarbij informatietechnologie en het internet der dingen (internet of things) gebruikt worden om de stad te beheren en te besturen’. Dit gebeurt door het aan elkaar koppelen van data die onder andere afkomstig is uit een netwerk van sensoren in de stad. Ook informatie afkomstig van internet en afkomstig van aan internet gekoppelde apparaten en machines voorzien de stad van data, die alle belangrijke onderdelen van een stad met elkaar in contact brengt en slim verbindt. Al deze big data zorgt ervoor dat je een stad efficiënter kunt organiseren. Daarnaast wordt de kloof tussen het bestuurlijk orgaan van de stad en haar inwoners kleiner. Logisch gevolg hiervan is dat de kwaliteit van leven van de bewoners naar een hoger niveau wordt getild. Dit is het ultieme doel dat een smart city nastreeft.

Dat smart cities geen ver-van-mijn-bed-show zijn, bewijst Singapore. Deze stad investeert enorm veel in technologie en loopt voorop in de ontwikkelingen. In Nederland heeft Amsterdam de eerste stappen inmiddels gezet om zich te ontwikkelen als smart city en betrekt hier zijn inwoners actief bij. Voor meer informatie hierover, verwijs ik je naar www.amsterdamsmartcity.com.

Aandachtspunten bij Smart Cities en Big Data

Natuurlijk is het niet alleen maar lof en hosanna als we het hebben over smart cities. Een belangrijk aspect dat niet uit het oog mag worden verloren, is hoe de inwoners van een stad deze ontwikkelingen ervaren. Zien zij dit inderdaad als het verhogen van de kwaliteit van leven in hun stad? Of ervaren zij dit juist als een belemmering? Want hoe zit het met zaken als privacy en (te veel) bemoeienis van de overheid? Er zijn nog veel vragen die beantwoord moeten worden. Daarnaast liggen er nog meer dan voldoende uitdagingen te wachten als we smart cities willen creëren. Deze zullen niet allemaal direct beantwoord of opgelost kunnen worden.
Feit is echter wel dat de eerste stappen zijn gezet. Deze stappen zullen alleen maar voorwaarts worden gemaakt. Misschien zal er af en toe even pas op de plaats moeten worden gemaakt. Maar een stap terug?…. Dat zal niet gebeuren. En dus rest er nog maar één vraag: Wat doe jij, laat je de trein voorbij rijden of spring je erop?

Bel ons voor meer informatie

Wil je meer weten wat de Digitale Transformatie jouw organisatie concreet op kan leveren? Wil je de openbare ruimte binnen jouw gemeente als smart city inrichten? Bespreek dan vrijblijvend de mogelijkheden om Jurre Schieving in te zetten. Bel of mail Bastiaan Zeeman, coördinator KennisHub: 06-41520209 of bastiaan.zeeman@hetprojectbedrijf.nl.

KennisHub, Big Data, Smart City

Inschrijven
Chat openen
1
Kunnen we je helpen?
-> Klik op de WhatsApp-knop en stuur je bericht. Wij reageren zo snel mogelijk op je bericht.